Хиляди бяха съпричастни с 34-ото издание на Софийския маратон, който се

...
Хиляди бяха съпричастни с 34-ото издание на Софийския маратон, който се
Коментари Харесай

Емоционален момент на Софийския маратон! Деца с увреждания ще го помнят винаги

Хиляди бяха съпричастни с 34-ото издание на Софийския маратон, който се организира през вчерашния ден при отлична организация. Събитието беше по-специално за няколко деца с увреждания, които имаха прекарване, което сигурно ще помнят дълго. Малчугани сбъднаха фантазията си - да финишират в маратона наедно с останалите участници, въпреки и в колички.

Децата в неравностойно състояние изминаха 10-километровата отдалеченост, подпомагани от доброволци, които на драго сърце се включиха в благотворителна идея на организацията " Бягай за тези, които не могат ". От " Running 4 those who can’t "  набират средства за закупуване на профилирани столове за децата, които не могат да бягат.

Най-щастливият момент за малчуганите настъпи преди финалната арка, когато количките бяха изоставени и усмихнатите деца финишираха изправени на крайници, подпомагани от придружителите си. Емоционалният миг разумно трогна всички присъстващи, които бурно приветстваха дребните герои.



По традиция Софийският маратон е обвързван с доста благотворителни дела. И в този момент около надпреварата още веднъж се събраха средства в интерес на деца с разнообразни специфични потребности. Операция „ Жълти стотинки “ на VIVACOM помагаше на деца с множествени увреждания, за които се поставят грижи в столичния Дневен център „ Център за Надежда “, като лица на акцията са именитият гимнастик олимпийският медалист Йордан Йовчев и суперпопулярната певица Белослава. Наред с това и тази година бензиностанции ЕКО още веднъж събираше средства за децата заболели от аутизъм, като всеки пробяган от техни чиновници километър се умножава в лв.. 

За първи път в Софийския маратон бе включена и 40-метрова паралелна скоростна права, като задачата на уредниците от VIVACOM бе всеки да почувства задоволство от скоростта, измерена с професионална техника. Край старт-финала имаше доста други провокации, които предизвикаха хората да бъдат дейни в празничния неделен ден – с правенето на лицеви опори, със скок на височината, от която Роналдо удря футболната топка с глава, с доста занимателни игри и викторини.

Както към този момент стана ясно, огромният победител през вчерашния ден бе Бармао Кипроно от Кения, който завоюва 34-ото издание на Маратон София с рекордно време. Кениецът пробяга класическата отдалеченост от 42,195 километра по улиците на столицата за 2:14:49 часа, с което си заслужи спомагателен бонус от 1000 лв., заработвайки общо 9000 лв. от наградния фонд. Победителка при дамите пък стана неговата сънародничка Рут Матебо, финиширала за време от 2:40:30 ч., като с триумфа си тя завоюва и огромния джакпот от 20 000 лв..

Първа от българките финишира Радосвета Симеонова (Добруджа), която с 2.46:10 ч. стана държавна шампионка, пред Анита Кръстева (Берое Стaра Загора) 3.04:36, Милка Михайлова (Дунав Русе) 3.19:14 и други При мъжете отличник на страната е Димчо Мицов от Рилски спортист (Самоков) с 2.26:42, следван от Илия Куцаров (Локомотив София – Никола Карапетров) 2.44:23, Александър Василев (Универсал) 2.46:02 и други

И тази година Маратон София бе част от самодейност „ София – Европейска столица на спорта “, а новият сътрудник Wizz Air подари на всеки стартирал в главните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се употребява в границите на година за закупуване на самолетен билет до мечтана дестинация. Състезанието бе годно както за държавно състезание, по този начин и за край в българската атлетическа верига под мотото „ Бягането метод на живот ".

Снимки LAP.BG:






СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР